På lägerängen

Grupperna som har anmält sig bor tillsammans i byar (ungefär 50 personer). Byarna kommer ligga på Mellangängarna och Skrakviksängen i första hand. På bynivå ansvarar ni för matlagning och för att skapa en gemenskap i lägret. Alla deltagare som bor i er gemensamma by kommer att ha ett armband med samma färg (vissa byar har samma färg). Armbandet används för att ge tillträde till aktiviteter & mat. Efter matlagning sorterar ni soporna enligt Norrtälje kommuns regler. Det finns soprum för detta i anslutning till lägerängarna, samt små soptunnor för godispapper och liknande skräp och pantsäckar för PET-flaskor och aluminiumburkar. Slaskvatten häller ni ut en bit i skogen, efter att ni har silat det så att det inte blir massa matrester liggande överallt. Att ta slanor för pionjärbyggen går bra. Vid ankomst får ni en liten instruktion för hur man tar slanor på Vässarö.

Vatten

Sjövatten används till tvätt, disk, potatis– eller pastakokning etc. Dricksvatten får endast användas till dryck och matlagning. Det här kan verka motsägelsefullt men det går jättebra att koka pasta och potatis i sjövatten. Sötvatten används till matlagningen för att exempelvis att skölja grönsaker. Dricksvattenkranarna är rödmärkta och sjövattenkranarna är blåmärkta.

El och laddstationer

Det kommer finnas laddstationer för dig som önskar ladda din mobiltelefon, powerbank, kamerabatteri eller högtalare. Kom ihåg att märka dina prylar tydligt med namn och telefonnummer. Ett tips, tag med en “laddlåda” (en plastback med lock med en grenkontakt i) för hela gruppen. Vässarö ansvarar inte för det som läggs in i laddskåpen.

Er lägerplats på ängen har inte tillgång till el. Vårt elnät är inte byggt för detta varför det inte är möjligt att ta med kylskåp, kylboxar som går på el, spishällar eller egna laddboxar.

För dig som av medicinska skäl behöver tillgång till el eller kylskåp – kontakta Vässarö på info@vassaro.se 

Toaletter

På Vässarö har vi miljövänliga torrdass, en gammal fin landsbygdskultur. Av erfarenhet vet vi att vissa uppfattar detta som motbjudande. Det är bra om man är förbered på att detta är en naturlig, traditionell och miljövänlig toalettkultur. Man får inte göra sina behov i skogen. På dassen finns toalettpapper, tvättmöjlighet med rinnande vatten och tvål finns vid varje dass. Tvålen som står på dassen ska stå kvar och inte flyttas till lägret.

Dusch

Varje lägerdeltagare har möjlighet till ett duschtillfälle under Boomerang. Enstaka deltagare kan ibland ha rimliga skäl till ytterligare  duschmöjligheter, vilket också inryms i duscharnas kapacitet. Ni bestämmer när ni ska duscha – ingen bokning behövs. Vill du tvätta dig mer än så? Då finns det en naturdusch i anslutning till Mellanängarna och många klippor att bada från.

Bad & bastu

Av säkerhetsskäl får man inte bada i båthamnen eller vid bryggorna i Fladan. Resten av ön erbjuder många härliga badklippor. För förslag på badplatser, se kartan över Vässarö. Bryggan vid bastun är i första hand till för de som bokat bastun. Vänligen visa hänsyn till dem som har bokat.

Det är förbjudet att dyka när du badar på Vässarö med tanke på att strömmar för med sig bråte mot land och isarna flyttar stenar under vintern. Att skada sig i vattnet resulterar i att man direkt hamnar i livsfarligt läge och det vill vi i största möjlighet undvika.

Kontantfri lägeranläggning

Vässarö är en kontantfri lägeranläggning.
Det går bra att betala med kort eller swish i kiosken, caféerna och på lägerexpeditionen.

Mobiltelefoni och internet

Alla mobilabonnemang har bra täckning på ön. På flera platser på Vässarö finns ett öppet WiFi.